Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Kamermeerderheid wil discriminatie seksuele geaardheid in de Grondwet verbieden

Sinds kort is er een Kamermeerderheid die discriminatie op grond van handicap en seksuele geaardheid expliciet in artikel 1 van de Grondwet wil opnemen.

De wens voor een nadere specificering van het gelijkheidsbeginsel in de Grondwet is een initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Van der Ham (D66), Azough (GroenLinks) en Timmer (PvdA) van 14 juni 2010. De initiatiefnemers stelden dat de toevoeging als een signaal moet worden gezien 'enerzijds als bevestiging en verankering van hetgeen reeds bereikt is (...) , anderzijds deze zaken te bewaken en voorts aan te sporen deze verder te verbeteren'.
Het voorstel krijgt nu ook steun van CDA, ChristenUnie en SP waarmee het in de huidige Kamer een meerderheid heeft. Men hoopt nog vóór de verkiezingen van 15 maart tot een besluit van de Tweede Kamer met die strekking te kunnen komen. Belangrijk voor het realiseren van een uiteindelijke Grondwetswijziging is dat het besluit nog door de oude Kamer genomen kan worden waarna de nieuwe Kamer het in tweede lezing met een tweederde meerderheid moet bevestigen.

De Raad van State toonde zich destijds niet echt overtuigd van de noodzaak van het voorstel aangezien de voorgestelde gronden vallen onder de verzamelclausule ‘of op welke grond dan ook’ aan het eind van de opsomming in artikel 1 Gw waardoor het het karakter van een niet-limitatieve opsomming krijgt. Voor de VVD is dit op dit moment ook nog steeds de reden om tegen het voorstel te zijn.

In een redactioneel commentaar van 7 februari 2017 toonde het dagblad Trouw zich ook geen voorstander van een aanpassing. De krant noemt het onverstandig om hiervoor de Grondwet te wijzigen:
'Zo'n procedure kost jaren, waarbij het maar de vraag is of de eindstreep door wisselende meerderheden zal worden gehaald. Bovendien is angst een slechte raadgever. Artikel 1 is een robuust Grondwetsartikel dat in onze lange wetsgeschiedenis effectief is gebleken. Bovendien zullen zich altijd weer nieuwe groepen of onderwerpen, bijvoorbeeld dierenrechten, aandienen die ook opgenomen dienen te worden in de Grondwet. Uitbreiding is niet nodig, net zo min als versobering.'

Ga naar artikel 1 Gw op deze site.

 

Uitgelicht

Het kan wéér gruwelijk mis gaan

De risico’s die tot het Toeslagenschandaal hebben geleid, zijn niet verdwenen, stelde voorzitter Van Nispen van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening:vast bij de presentatie van hun eindrapport Blind voor mens en recht:
De blindheid voor mensen en voor hun rechten is er nog steeds. Een indringende constatering is dan ook dat het wéér gruwelijk mis kan gaan. Dit kan morgen weer gebeuren, zo lang de overheid zich niet aan de eigen wetten houdt. Zo lang grondrechten niet worden gerespecteerd, waarborgen ontbreken en rechtsstatelijk handelen niet dagelijks in praktijk wordt gebracht. Zo lang geen invulling wordt gegeven aan macht en tegenmacht. Zo lang de staatsmachten blind blijven voor mens en recht. Zo lang blijft het risico bestaan dat mensen door overheidshandelen worden vermorzeld. Dat kan ieder van ons overkomen.

 

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

gogel

Jan Postma
Alexander Gogel (1765-1821)
Grondlegger van de Nederlandse staat

Alexander Gogel was een overtuigd patriot en maakte snel carrière in de Bataafse Republiek en de Franse tijd. Hij staat bekend als de man die het nieuwe financiële systeem van de Bataafse eenheidsstaat organiseerde. Ook was Gogel betrokken bij het opstellen van de Staatsregeling van 1798. Jan Postma schreef enige tijd geleden al weer een lijvige biografie van Alexander Gogel waarin hij hem vanwege zijn verdiensten als ‘Grondlegger van de Nederlandse staat’ bestempelt.
Postma beschrijft Alexander Gogel onder andere als strijdbaar voorstander van de afschaffing van de gilden. Gelijkheid betekende voor Gogel ook een vrije toegang tot alle beroepen. Opmerkelijk was zijn betrokkenheid bij de Nationale Konst-Gallery, de voorloper van het huidige Rijksmuseum. De basis van de collectie vormde de verbeurd verklaarde collectie van voormalig stadhouder Willem V.
(26.10.2023)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Zekerheid en bescherming

In 1798 kreeg Nederland zijn Staatsregeling voor het Bataafsche Volk waarin vrijheid, gelijkheid en broederschap - de beginselen van de Franse Revolutie - voorop stonden. Van de 23 grondrechten in de Grondwet kwamen maar liefst al 21 in de een of andere vorm in deze eerste staatsregeling voor.
In onze ingewikkelde maatschappij komen de spelregels van de Bataafse Republiek verrassend eenvoudig over. Neem artikel L over de manier waarop de staat met vreemdelingen moet omgaan:
‘De Maatschappij ontvangt alle Vreemdelingen, die de weldaaden der vrijheid vreedzaam wenschen te genieten, in haar midden, verleenende denzelven alle zekerheid en bescherming.’
(25.10.23)

Bekijk oude afleveringen Knipoog