• Website over de 23 grondrechten in de Grondwet
 

Paul Scholten maakte een nieuwe Grondwet met slechts 25 artikelen

Vijf jaar na de eerste editie achtte Paul Scholten in 2021 een nieuwe editie van zijn Korte Grondwet noodzakelijk ‘nu het landsbestuur steeds stroever loopt’.

Bij het verschijnen in 2016 van zijn Schets van een Korte Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden zei Paul Scholten:
De tijd is rijp voor een verkorting van de Grondwet tot haar essentie. Zoiets brengt haar weer binnen bereik van de bevolking en dat lijkt nodig. Niemand leest de Grondwet, niemand kent de Grondwet, terwijl de inhoud een ieder zo aangaat.

Paul Scholten was onder andere burgemeester van Delfzijl, Soest en Arnhem. Na zijn pensionering ging hij zich bezighouden met staatsrechtelijke vernieuwing en stortte hij zich op de Grondwet.
Wat zegt de Grondwet de gemiddelde Nederlander nog, vroeg hij zich af. In zijn Korte Grondwet bracht hij het aantal artikelen terug van 144 artikelen naar 25. Als zijn voornaamste doel gaf hij aan: ‘Een tot haar essentie verkorte en vernieuwde grondwet zal een nieuw gemeenschappelijk houvast zijn voor en steeds meer versplinterd land.’
We signaleerden de Schets van een Korte Grondwet destijds in onze rubriek Uitgelicht (20.11.2016).

In 2019 maakte Scholten een tweede editie, onder andere naar aanleiding van het toen net verschenen advies van de Staatscommissie Parlementair Stelsel. Dit jaar vond hij vernieuwde Korte Grondwet opnieuw noodzakelijk omdat ‘ons landsbestuur door verdere versplintering en polarisatie steeds stroever loopt en dat het gezag van de overheid meer en meer taant’.
In zijn nieuwe editie stelt Scholten vijf belangrijke staatkundige hervormingen voor:

  • De minister-president wordt voortaan rechtstreeks door de bevolking gekozen.
  • De koning is geen lid meer van de regering, maar hij wordt officieel het staatshoofd.
  • Door de Kamerverkiezingen in twee ronden te houden maken uiteindelijk slechts zes fracties deel uit van de Tweede Kamer.
  • De rechterlijke macht wordt geheel onafhankelijk van de wetgevende en de uitvoerende macht.
  • Ter bescherming van de Grondwet worden wetten getoetst aan de Grondwet.

De derde editie van de Korte Grondwet heeft Paul Scholten als pdf gepubliceerd op de site denederlandsegrondwet.nl. De auteur roept zijn lezers op reacties te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Uitgelicht

Hoe goed kent u de Grondwet?

In het Nederlands Juristenblad van 2 juni 2023 publiceerde Jelle But het artikel ‘Grondwet begrepen door gewone mensen’. Hij doet onderzoek naar de internalisering van het constitutioneel recht.
In het onderzoek geeft 91 procent van de respondenten aan dat ze de Grondwet belangrijk vinden. Zo’n 74 procent zegt de Grondwet ‘op hoofdlijnen’ te kennen, 7 procent denkt de Grondwet ‘goed’ te kennen en 19 procent antwoordt de Grondwet ‘helemaal niet’ te kennen.
Volgens Jelle But zijn de Nederlanders tamelijk zelfverzekerd over hun kennis van de Grondwet. De vraag of de respondenten wisten over wat voor soort normen en waarden het de Grondwet gaat – zonder de exacte inhoud te kennen - antwoordt 89 procent deze te kennen. Maar liefst 42 procent echter geeft aan nooit een artikel uit de Grondwet te hebben gelezen …
(06.08.2023)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Pas verschenen

demonstratierecht cov1Herman Tjeenk Willink
Het tij tegen

Minister van Staat Herman Tjeenk Willink ziet op tal van plekken in de Nederlandse samenleving de democratie haperen. In het recente verleden heeft hij er al met enige regelmaat over gepubliceerd. Onlangs verscheen een nieuw boek van zijn hand onder de titel Het tij tegen - De democratische rechtsorde als fundament.
NRC schreef erover: ‘In Het tij tegen stroopt de minister van Staat nog één keer de mouwen op om het land de oren te wassen over onze falende liefde voor de democratische rechtsorde.’
In zijn boek noemt Tjeenk Willink de dominantie van het geld als ijkpunt voor beleid en het denken in termen van management als belangrijke oorzaken van het gebrek aan vertrouwen in de politiek en het wegvallen van het draagvlak onder het overheidshandelen. (19.06.2023)

 

Bekijk overzicht pas verschenen boeken

 

 


Knipoog

Sociaal Contract

Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt mag een nieuwe politieke partij zijn, de wortels van het Sociaal Contract zijn eeuwenoud. Rousseau introduceerde het in 1762 in zijn Du contrat social ou principes du droit politique. Hij schreef dat het recht om zijn stem uit te brengen hem de plicht geeft om zich te verdiepen in zaken van algemeen belang, om er bescheiden aan toe te voegen: ‘Hoe gering mijn invloed daarop ook mag zijn’.

De Staatsregeling voor het Bataafsche Volk uit 1798 geldt als de eerste ‘echte’ Nederlandse grondwet en was - uiteraard – geïnspireerd door de ideeën van Rousseau. Meteen al in artikel 2 gaat het over het sociaal contract dat aan de basis ligt van de manier waarop de staat is ingericht:
‘Het Maatschappelijk Verdrag wijzigt, noch beperkt, de natuurlijke regten van den Mensch, dan in zoo verre zulks, ter bereikinge van dat oogmerk, noodzaaklijk is.’
(28.08.23)

Bekijk oude afleveringen Knipoog