• Website over de 23 grondrechten in de Nederlandse Grondwet
 

Blijvend fors aantal klachten over schenden privacy

De Autoriteit Persoonsgegevens ontving in 2020 in totaal 25.590 klachten over mogelijke misstanden met persoonsgegevens. Er is grote achterstand in de behandeling van de klachten.

Uit de onlangs verschenen Klachtenrapportage Autoriteit Persoonsgegevens 2020 blijkt dat het aantal klachten vorig jaar ongeveer op hetzelfde niveau lag als in 2019. In dat jaar kreeg de organisatie te maken met een groei van zo'n 80 procent in het aantal klachten. De organisatie waar de meeste klachten over binnenkwamen, was de Belastingdienst.

Een deel van de klachten die de Autoriteit Persoonsgegevens in 2020 ontving, had te maken met het coronavirus. Het ging bijvoorbeeld over werkgevers die de temperatuur van werknemers wilden opnemen of hen verplicht testen wilden laten afnemen. Andere zaken waren het digitaal surveilleren bij tentamens en het plan van het kabinet om telecombedrijven te verplichten bepaalde data te delen.Twee bedrijven kregen boetes opgelegd omdat ze de regels rond het opnemen van temperatuur van werknemers hadden overtreden.

De Autoriteit Persoonsgegevens stelde in 2020 een onderzoek in dat leidde tot een forse boete voor het OLVG Amsterdam wegens onvoldoende beveiliging van de medische dossiers. Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel kreeg een boete omdat er te hoge drempels werden opgeworpen voor inzage van de eigen gegevens door de geregistreerden.

Door het gebrek aan budget en menskracht duurde het in 2020 gemiddeld zes maanden voor de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht in behandeling kon nemen. De wachtrij is volgens voorzitter Aleid Wolfsen van de organisatie inmiddels opgelopen tot 9800 klachten. Wil de Autoriteit Persoonsgegevens alle achterstanden kunnen wegwerken, zijn er volgens Wolfsen 470 fulltimebanen nodig in plaats van de huidige 180.

 

Nieuwsarchief

Uitgelicht

 


Kraakhelder

Een dag voor de installatie van de nieuwe Tweede Kamer op 31 maart 2021 twitterde Pieter Omtzigt:
Morgen zal ik aanwezig zijn bij de installatie van de nieuwe Kamer en mijn zetel als Kamerlid innemen. Vergeet niet, ik zit er niet voor mijn eigen kiezers of voor het CDA. Artikel 50 van de Grondwet is kraakhelder. De Staten-Generaal vertegenwoordigen het gehele Nederlandse volk. Volksvertegenwoordiger is het hoogste ambt dat we kennen in dit land.
De opgaven waar we als land voor staan zijn enorm. Door COVID-19 zitten we in de grootste crisis sinds WOII, de wooncrisis. En er zijn grote problemen met macht en tegenmacht die om oplossingen vragen. Dat begint bij een parlement dat zijn controlerende functie serieus neemt.  (21.03.30)

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Knipoog

 

Duidelijkheid

Het politieke proces is bij ons niet meer te doorschouwen, het is versluierd en heeft mede daardoor ernstig aan overtuigingskracht ingeboet. In het bijzonder is het voor de kiezer, die in het politieke proces een bepalende rol heeft te spelen, onzeker wat zijn stem eigenlijk betekent. Weliswaar spreekt hij zijn voorkeur uit voor een bepaalde partij en voor een politiek ideaal, maar de uitslag van de verkiezingen maakt niet duidelijk welk kabinet er zal komen en evenmin staat vast welk beleid zal worden gevoerd.

Het had vandaag in de krant kunnen staan, maar de uitspraak is al 55 jaar oud... Hij komt uit het rapport van de Commissie Duidelijkheid, in 1966 ingesteld door de toenmalige ARP, CHU en KVP. Toenmalig Kamervoorzitter Anne Vondeling (1916-1979) citeerde de uitspraak enthousiast in zijn Tweede Kamer, lam of leeuw? uit 1976. (01.10.2021)

Bekijk oude afleveringen Knipoog

NET VERSCHENEN

voermans grondwet

Wim Voermans,
Het verhaal van de Grondwet

Het veelgeprezen Verhaal van de Grondwet van hoogleraar Staatsrecht Wim Voermans is inmiddels aan zijn vierde druk toe. De auteur benadert de grondwet als een wereldwijd verschijnsel en laat zien langs welke lijnen grondwetten zich van de klassieke oudheid tot na de val van de Muur ontwikkelden. Van alle 189 grondwetten wereldwijd komt de Nederlandse Grondwet er in het boek goed van af. Voermans noemt onze constitutie ‘bleek en sober’. Of dat erg is? Wim Voermans vindt in elk geval van niet.

 

Kijk hier voor meer nieuwe publicaties