Website over de 23 grondrechten in de Grondwet

Nieuws

Democratische vernieuwing bij Kamerverkiezingen

Hoe denken de politieke partijen over democratische vernieuwingen? Meer Democratie onderzocht de partijprogramma voor de komende Kamerverkiezingen.

 

De Kamerverkiezingen van 15 maart bepalen hoe de Nederlandse democratie zich de komende jaren zal ontwikkelen. Zo zal de nieuwe Tweede Kamer een besluit moeten nemen over grondwetswijzigingen die het bindend correctief referendum en de gekozen burgemeester mogelijk moeten maken. Ook zal de nieuwe Kamer zich gaan buigen over de conclusies van de Commissie-Remkes die ons kiesstelsel onder de loep aan het nemen is.
Zie nieuwsbericht.

Onderzoeker Thijs Vos heeft voor de organisatie Meer Democratie een analyse gemaakt van de standpunten van de politieke partijen over democratische vernieuwing. Naast de partijen die in 2012 in de Tweede Kamer gekozen zijn, heeft hij ook de nieuwe partijen onderzocht die redelijkerwijs een kans op een zetel maken.

In zijn analyse besteedt Vos aandacht aan zaken als het referendum, gekozen bestuurders, buurtrechten en vormen van directe democratie.
Zo denken de verschillende partijen bijvoorbeeld over het referendum:

  • VVD: tegen correctief referendum
  • PvdA: voor raadgevende referendum
  • PVV: voor bindend referendum
  • SP: voor bindend referendum
  • CDA: tegen correctief referendum
  • D66: voor bindend referendum
  • ChristenUnie: --
  • Groen Links: voor bindend referendum
  • SGP: tegen correctief referendum
  • Partij voor de Dieren: voor bindend referendum
  • 50plus: voor bindend referendum

Zie het volledige rapport Analyse van partijprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017.

Uitgelicht

Het kan wéér gruwelijk mis gaan

De risico’s die tot het Toeslagenschandaal hebben geleid, zijn niet verdwenen, stelde voorzitter Van Nispen van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening:vast bij de presentatie van hun eindrapport Blind voor mens en recht:
De blindheid voor mensen en voor hun rechten is er nog steeds. Een indringende constatering is dan ook dat het wéér gruwelijk mis kan gaan. Dit kan morgen weer gebeuren, zo lang de overheid zich niet aan de eigen wetten houdt. Zo lang grondrechten niet worden gerespecteerd, waarborgen ontbreken en rechtsstatelijk handelen niet dagelijks in praktijk wordt gebracht. Zo lang geen invulling wordt gegeven aan macht en tegenmacht. Zo lang de staatsmachten blind blijven voor mens en recht. Zo lang blijft het risico bestaan dat mensen door overheidshandelen worden vermorzeld. Dat kan ieder van ons overkomen.

 

Bekijk oude afleveringen Uitgelicht

Nieuw verschenen

gogel

Jan Postma
Alexander Gogel (1765-1821)
Grondlegger van de Nederlandse staat

Alexander Gogel was een overtuigd patriot en maakte snel carrière in de Bataafse Republiek en de Franse tijd. Hij staat bekend als de man die het nieuwe financiële systeem van de Bataafse eenheidsstaat organiseerde. Ook was Gogel betrokken bij het opstellen van de Staatsregeling van 1798. Jan Postma schreef enige tijd geleden al weer een lijvige biografie van Alexander Gogel waarin hij hem vanwege zijn verdiensten als ‘Grondlegger van de Nederlandse staat’ bestempelt.
Postma beschrijft Alexander Gogel onder andere als strijdbaar voorstander van de afschaffing van de gilden. Gelijkheid betekende voor Gogel ook een vrije toegang tot alle beroepen. Opmerkelijk was zijn betrokkenheid bij de Nationale Konst-Gallery, de voorloper van het huidige Rijksmuseum. De basis van de collectie vormde de verbeurd verklaarde collectie van voormalig stadhouder Willem V.
(26.10.2023)

Bekijk overzicht nieuwe boeken

Knipoog

Zekerheid en bescherming

In 1798 kreeg Nederland zijn Staatsregeling voor het Bataafsche Volk waarin vrijheid, gelijkheid en broederschap - de beginselen van de Franse Revolutie - voorop stonden. Van de 23 grondrechten in de Grondwet kwamen maar liefst al 21 in de een of andere vorm in deze eerste staatsregeling voor.
In onze ingewikkelde maatschappij komen de spelregels van de Bataafse Republiek verrassend eenvoudig over. Neem artikel L over de manier waarop de staat met vreemdelingen moet omgaan:
‘De Maatschappij ontvangt alle Vreemdelingen, die de weldaaden der vrijheid vreedzaam wenschen te genieten, in haar midden, verleenende denzelven alle zekerheid en bescherming.’
(25.10.23)

Bekijk oude afleveringen Knipoog